Trei noutati de care trebuie sa tii seama atunci cand iti depui declaratia privind impozitul anual pe venit si contributiile sociale
Recent, a fost publicat in Monitorul oficial Ordinul ANAF nr. 3726/decembrie 2017 – Ordin pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit si contributiilor sociale datorate de persoanele fizice. Acesta reglementeaza modul in care se vor depune declaratiile 205 – impozitul pe veniturile persoanei fizice si 207 – impozitul datorat de nerezidenti in Romania si 201 – declaratia cu veniturile realizate in strainatate. Va recomandam mare atentie la depunerea declaratiei 207, intrucat aceasta este o declaratie informativa, iar nedepunerea se sanctioneaza cu amenzi mari.
Vezi aici documentul aparut in Monitorul oficial.
Actul normativ analizat astazi, respectiv Ordinul ANAF nr. 3726/2017 adopta si modifica formularele urmatoarelor declaratii fiscale:
a) 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit;
b) 207 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti;
c) 201 Declaratie privind veniturile realizate din strainatate.
In esenta, toate cele trei declaratii sunt modificate si completate ca sa corespunda noilor reglementari suportate de Codul fiscal in anul 2017, pe langa obligatiile deja reglementate prin legislatia anterioara – OpANAF nr. 3695/2016.
Sa le luam pe rand:
a) Formularul 205 – Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, se depune de catre platitorii de venit ce au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe venitul supus stopajului la sursa, pana in ultima zi a lunii februarie a anului 2018 pentru anul 2017.
Veniturile aflate in sfera depunerii sunt urmatoarele:
– venituri din dividende;
– venituri din dobanzi;
– venituri din lichidarea unei persoane juridice;
– venituri din premii;
– venituri din jocuri de noroc cu impunere finala;
– venituri din alte surse;
– castiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare;
– venituri din jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker.
Ca noutate, incepand cu anul 2017 se introduce obligatia declararii si pentru: Venituri din pensii si Veniturile realizate de o persoana fizica din asocierea cu o persoana juridica ce plateste impozit specific.
b) Formularul 207 – Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti, se depune de catre persoanele rezidente in Romania, ce platesc venituri catre nerezidenti, avand termenul de depunere ultima zi a lunii februarie 2018 pentru anul 2017.
Foarte important: depunerea declaratiei este obligatorie si in situatia in care venitul este scutit la impozitare, fie conform Codului fiscal, fie conform Conventiei de evitare a dublei impuneri.
Principalele venituri ce intra in sfera declaratiei sunt urmatoarele:
Venituri din dividende;
Venituri din dobanzi;
Venituri din redevente;
Venituri din comisioane;
Venituri din activitati sportive si de divertisment;
Venituri reprezentand remuneratii primite de persoane juridice straine care actioneaza in calitate de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane;
Venituri din servicii prestate de persoane nerezidente;
Venituri obtinute de persoane fizice nerezidente din premii acordate la concursuri organizate in Romania;
Venituri obtinute la jocuri de noroc practicate in Romania de persoane nerezidente;
Venituri din lichidarea unei persoane juridice romane;
Venituri realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident.
Modificarea principala este de natura tehnica, in sensul ca reglementeaza situatia in care un contribuabil isi inceteaza existenta si activitatea este preluata de catre succesori (fuziune prin absorbtie). In acest caz, la completarea codului de inregistrare fiscala, se va folosi codul de inregistrare fiscala al succesorului.
c) Formularul 201 – Declaratie privind veniturile realizate din strainatate, se depune de persoanele fizice rezidente in Romania, ce realizeaza venituri din strainatate, altele decat veniturile din salarii incasate din strainatate.
Nota: daca persoana fizica isi desfasoara activitatea in strainatate, iar salariile sunt platite din Romania, acestea fac obiectul declararii.
Formularul 201 se depune de catre persoanele fizice rezidente in Romania pana pe data de 25 mai 2018 pentru veniturile realizate in anul 2017.
Urmatoarele categorii de venituri intra in sfera declaratiei 201 astfel:
venituri din profesii liberale, venituri din activitati de productie, comert, prestari servicii;
venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala;
venituri din cedarea folosintei bunurilor;
venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura;
venituri sub forma de dividende;
venituri sub forma de dobanzi;
venituri din premii, venituri din jocuri de noroc;
castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, alte venituri din investitii;
venituri din pensii;
remuneratii/indemnizatii ale membrilor consiliului de administratie/administratori/cenzori si alte venituri similare.
Sursa Hotnews