Dacă ați semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru o casă înainte de criza coronavirusului, nu vă așteptați ca forța majoră să vă salveze de la sine

Când piața era buna, oamenii se grăbeau pentru a contracta apartamente la stadiul de proiect. Acum când piața locuințelor este într-o incertitudine majora , unii cumpărători încearcă să se retragă din contractele lor – incapabili să obțină finanțarea de care au nevoie.

Clienții ma suna de mai multe ori pe săptămână în speranța că ii pot ajuta in identificarea unor variante pentru a ieși din antecontractele pe care le-au semnat.

Majoritatea cumpărătorilor au probleme cu obținerea creditelor ipotecare suficient de mari pentru a-i plăti pe dezvoltatori.

Problema apare atunci când cumpărătorul merge la o bancă pentru a solicita un credit ipotecar. O bancă va oferi o ipotecă numai pe baza valorii curente a locuinței. Acum, că prețurile locuințelor sunt mai mici decât în ​​ultimii ani, cumpărătorul trebuie să depună din surse proprii diferența pentru a achita dezvoltatorului.

„Dacă nu puteți veni cu diferența din surse proprii, atunci nu veți putea să vă respectați obligațiile contractuale”

Un procent mic de clienți au estimat scăderea valorilor apartamentelor din momentul cand au acceptat să incheie antecontractul de vanzare-cumparare.

Pentru un cumpărător care achizitioneaza o casă cu un preț de 100000 euro , o scadere cu 15% a valorii evaluate este un dezastru.

Am clienți care imi spun :, Puteți verifica toate documentele și să vedeți dacă există vreo modalitate in care sa imi recuperez avanzul achitat ?”

Dacă ați semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru o casă înainte de criza coronavirusului, nu vă așteptați ca forța majoră să vă salveze de la sine

Tranzacțiile imobiliare, chiar și în cele mai bune perioade, sunt complicate și stresante pentru cumpărători și vânzători.

În consecință, în condițiile în care actuala pandemie COVID-19 Coronavirus continuă să evolueze, iar răspunsul guvernamental pare să se schimbe zilnic, identificarea timpurie a contractelor care pot fi afectate de situația actuală este imperativă pentru a crea un plan de acțiune adecvat pentru a vă proteja interesele

Masuri imediate :

 

1. Discutati cu dezvoltatorul despre termenul de predare.

Pentru miile de oameni care au semnat antecontracte de vanzare-cumparare înainte de izbucnirea coronavirusului totul s-a schimbat – cumparatorii se întreaba dacă respectivele contractele de vanzare-cumparare se vor semna în săptămânile sau lunile următoare – nivelul de anxietate este și mai mare.

Unii s-au întrebat dacă o pandemie este considerată forță majoră (circumstanțe neprevăzute), ceea ce i-ar putea elibera de obligațiile lor, în cazul în care prețurile locuințelor vor scădea în următoarele săptămâni. Alții s-ar putea confrunta cu alte probleme de lichiditate.

Vânzările rezidențiale implică adesea câteva săptămâni sau luni între momentul în care un antecontract este semnat, iar vanzarea este „închisa”.

În unele circumstanțe, părțile pot invoca impreviziunea atunci când circumstanțe neprevăzute fac imposibilă îndeplinirea obligațiilor care le revin în baza unui contract. Cu toate acestea, situatia se evalueaza de la caz la caz. In loc să încerce să anuleze un contract, părțile ar putea conveni să amâne până când tranzacția poate fi finalizată. Părțile trebuie să demonstreze că au depus eforturi rezonabile, de bună-credință, pentru a-și îndeplini obligațiile.

Cumparatorii s-au întrebat dacă o pandemie este considerată forță majoră (circumstanțe neprevăzute), ceea ce i-ar putea elibera de obligațiile lor, în cazul în care prețurile locuințelor vor scădea în următoarele săptămâni. Alții s-ar putea confrunta cu alte probleme de lichiditate.

Fiecare situație trebuie să fie evaluată individual pentru a se stabili dacă oricare dintre aceste apărări este utilă. Circumstanțele care înconjoară fiecare contract diferă si in raport cu restricțiile guvernamentale asupra executării contractelor.

2. Verificati-va urgent eligibilitatea pentru contractarea creditului

În perioade incerte, se pot schimba multe între momentul semnarii antecontractului de vanzare cumparare si finalizarea vanzarii prin contractul de vanzare cumparare . Când prețurile scad înainte de semnarea contractului de vanzare cumparare, cumpărătorii pot simți că au plătit un pret prea mare…

Chiar și cei care isi doresc să respecte tranzacția se pot confrunta cu provocări. Valorile de evaluare s-ar putea modifica până la ora semnării contractului de vânzare-cumpărare, astfel încât scăderea prețurilor ar putea crește raportul împrumut-la-valoare , determinând creditorii să solicite cumpărătorilor fonduri suplimentare.

Într-un scenariu extrem de puțin probabil de restricții severe de lichiditate, instituțiile financiare ar putea să nu aprobe creditul, împiedicând astfel semnarea contractelor de vânzare- cumpărare. De asemenea, mulți cumpărători încearcă simultan să își vândă reședințele actuale; eșecul de a vinde poate limita capacitatea lor de cumpărare.

3. Estimati rapid pierderile de lichiditate din alte surse.

Acestea pot avea un impact major asupra respectarii obligatiei de plata la momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare.

O altă preocupare sunt miliardele de euro pierdute în investiții de la debutul pandemiei. Unii cumpărători plănuiseră să încaseze din investiții pentru a efectua plățile la momentul semnării contractului de vânzare cumpărare. Pe măsură ce portofoliile au probleme la nivel general, tranzacțiile imobiliare care depind de rentabilitatea investițiilor sănătoase ar putea fi în pericol.

 

 

Consiliere juridică gratuită la telefon

Adresează o întrebare GRATUIT

Ce este inclus în consilierea gratuită la telefon
Consilierea gratuită este o conversație prin telefon, până la 15 minute in total. Este o oportunitate de a pune întrebări cu privire la problema juridică imobiliara și de a primi sfaturi de la un avocat. Vă putem oferi sfaturi despre situația dumneavoastră și vă putem orienta în direcția corectă.

Vorbind cu un avocat vă va ajuta să obțineți o mai bună înțelegere a situației în care vă aflați și care sunt opțiunile dumneavoastră, fără a fi nevoie să faceți un angajament sau plată.

Dacă un avocat este disponibil, puteți să îl consultați imediat ce ne sunați. Dacă nu există avocați disponibili, vă vom suna înapoi cât mai curând posibil.

Discutam pe Whatsapp
Aveti nevoie de Ajutor ?
Conversația inițiala de 15 minute este gratuita. Descrieți problema si aflați cum va pot ajuta
Cu stima,
Paul Dumbravanu
Aboneaza-te

Alerte de investitie

Nu rata nimic! Inscrie-te la newsletter-ul nostru si vei primi din timp cele mai relevante alerte