Inspecțiile substanțelor toxice – inclusiv radonul, plumbul, apa și azbestul – TREBUIE sa devina o clauză obișnuită a majorității contractelor imobiliare. Din păcate nu avem multi specialiști calificați să facă teste specializate pentru substanțe toxice.

Iată principalele substanțe toxice pentru care trebuie sa testati locuinta pe care o cumparati :

RADON.

România are cele mai mari valori din Europa pe harta expunerii la radon, un gaz radioactiv care se poate acumula în locuinţe. Informația apare pe site-ul Comisiei Europene. Medicii susțin că aerul poluat cu radon este principala cauză de cancer pulmonar, după fumat. Radonul este un gaz degajat prin descompunerea în sol și roci a radiului și uraniului.

Pe măsură ce îl inspirați, produsele sale de descompunere se prind în interiorul plămânilor. Deoarece aceste produse continuă să se descompună, ele eliberează mici explozii de energie care pot deteriora țesutul pulmonar și pot duce la cancer pulmonar. Este ca și cum îți expui familia la sute de radiografii toracice în fiecare an. ” Dintre cumpărătorii și proprietarii de locuințe care verifică procentul de radon,  estimările arată în jur de 1%, ceea ce este considerat un nivel inacceptabil. 

Deși puteți achiziționa un kit de testare a gazelor de radon, poate fi mai bine ca un inspector profesionist să efectueze testul, care necesită expunere între două și patru zile în casă. (Sau începeți cu un test cumpărat din magazin și angajați un profesionist în cazul în care testul indică niveluri mai mari decât cele acceptabile.) Emisiile de radon pot fi fixate fie prin sigilarea fisurilor din subsol sau prin spațiul de prindere, fie prin instalarea unui sistem de aer care aspiră gazul afară de sub cămin. Pentru mai multe informații, contactați-ma si va pot recomanda un specialist.

AZBEST. Dacă doriți să cumpărați construcții noi sau ceva construit de la mijlocul anilor ’70, probabil că nu trebuie să vă faceți griji pentru azbest. Dacă veți cumpăra o casă mai veche, este posibil să existe azbest în casă. Azbestul este o fibră microscopică în aer, care este ingerată prin nas sau gură; se depune în plămân și poate provoca cancer pulmonar. Dacă nu este deranjat, amenințarea cauzată de azbest este minimă. Puteți angaja un specialist în azbest care să vină să vă spună dacă există surse de azbest în casă și cât va costa să le acoperiți sau să le eliminați (cele două modalități de a elimina amenințarea).

VOPSEA DE PLUMB. Nivelurile ridicate de plumb în vopsea și apă (vezi mai jos) au fost legate de probleme de dezvoltare mentală și fizică, în special la copiii mici. De obicei, plumbul este o problemă doar atunci când este ingerat sau inhalat.

Vopseaua de plumb se găsește cel mai adesea în casele mai vechi (utilizarea acesteia a fost interzisă de mai bine de douăzeci de ani) și poate fi acoperită pur și simplu. . 

Există teste pentru vopseaua cu plumb pe care le puteți achiziționa din magazinul dumneavoastră local care arată ca un tampon alb, scurt. Pur și simplu tamponați suprafețele pictate și, dacă tamponul devine roșu, există plumb prezent. Din nou, problema cu vopseaua de plumb este gravă numai dacă ingerați bucăți de vopsea sau praf (dacă, de exemplu, îți renovezi casa).

PLUMBUL ÎN APĂ. Nivelul ridicat de plumb în apă este o altă problemă, în special în casele vechi și clădirile de apartamente. Dacă conductele care au fost lipite împreună cu plumb încep să se corodeze, particulele de plumb pot fi eliberate în aprovizionarea cu apă. Dacă apa este contaminată la sursă (din orașul local sau de la aprovizionarea cu apă municipală), poate doriți să luați în considerare achiziționarea unui sistem de filtrare sau căutarea unei alte locuințe într-o altă zonă.

RADIAȚIILE ELECTROMAGNETICE. Unul dintre cele mai recent descoperite riscuri este radiația electromagnetică de la liniile electrice de înaltă tensiune. Au fost făcute doar câteva studii timpurii, iar rezultatele sunt mixte. Unii par să arate o rată crescută de cancer și alte boli neobișnuite la persoanele care locuiesc în case care sunt situate direct sub liniile de înaltă tensiune. Alte studii nu arată o creștere a cancerului sau a altor boli. Companiile electrice neagă legătura, dar este posibil să doriți pur și simplu să evitați atât riscul de a exista o problemă, cât și alte probleme care vor fi descoperite ulterior. Există și un alt risc: prețurile proprietății nu vor crește la fel de repede din cauza percepției că există o problemă – dacă există sau nu una dintre ele. Deoarece nu există nicio modalitate de a vă proteja de radiațiile electromagnetice, trebuie să găsiți pur și simplu o altă casă de cumpărat.

Și apoi mai  este și mucegaiul

În ultimii douăzeci și cinci de ani, mucegaiul a depășit toate celelalte substanțe toxice în termeni de bani cheltuiți pentru eliminarea acestuia.

Problema a devenit atât de mare în ultimii ani, încât eliminarea mucegaiului (sau remedierea, așa cum se știe) a devenit o afacere foarte mare – atât de mare, ca să nu mai vorbim de scump, încât multe polițe de asigurare au exclus eliminarea mucegaiului din elementele care sunt acoperit dacă se rupe o țeavă și casa ta este inundată.

Revenim un pic. Fiecare casă conține spori de mucegai. Veți găsi mucegai la câini și copii, în curte, în baie și la subsol. Dar cel mai adesea, veți constata că sporii de mucegai se agață de spații umede sau ude, precum un perete umed al subsolului; ferestrele unei case care are prea multă umiditate și prea puțin aer proaspăt și rece; sau în interiorul pereților, unde o scurgere de acoperiș nu are nicio șansă să se usuce.Mucegaiul începe să crească în douăzeci și patru până la patruzeci și opt de ore de la expunerea la apă sau la un mediu extrem de umed.

„Dacă o casă are un istoric al problemelor cu apa, aceasta ar putea avea și o problemă cu mucegaiul. În cazul în care materialele de construcție (la un nou șantier) rămân umede și condițiile de lucru nu sunt corecte, mucegaiul ar putea începe să crească. Dacă umiditatea relativă a unei case este peste 60 la sută sau dacă casa este închisă fără aer condiționat, mucegaiul poate începe să crească ”

Mucegai inofensiv, mucegai criminal, mucegai neagru

Deși există unele forme de mucegai care sunt extrem de periculoase sau chiar toxice, inclusiv Stachybotrys chartarum (cunoscută și sub denumirea de mucegai negru), majoritatea sporilor de mucegai sunt relativ inofensive. Dacă aveți alergii sau astm, este posibil să fiți mai sensibil la mucegai.

„Mucegaiul de astăzi este cum azbestul a fost acum douăzeci de ani”

Deși unele cazuri de mucegai pot pune viața în pericol, majoritatea nu sunt așa. Dar „companiile de remediere a mucegaiului influențează consumatorii să facă mai multe (și să cheltuiască mai mult) decât trebuie”.
„Dacă credeți că aveți o problemă și cineva vă sperie suficient, veți semna un contract pentru servicii de remediere.”

Când faceți cumpărături pentru prima dumneavoastră casă, fiți atenți la semne evidente de mucegai. În cazul în care casa are un miros umed, închis sau înțepător, acesta ar putea fi mucegai. Dacă vedeți spori agățați de pereți (care ar putea arăta ca o umbră neagră, gri sau verde pe pereți) sau pe  tavanul din subsol, acesta ar putea fi un semn de mucegai. Sau, dacă vedeți spori (ar putea părea niște pete negre, gri sau chiar colorate) în interiorul ferestrei și totuși decideți să faceți o ofertă, atunci ar trebui să îi cereti vânzătorului o garanție suplimentara.

Ce poți să faci

Indiferent dacă dețineți sau închiriați, dacă aveți o scurgere, dacă locuința se inundă, sau dacă există scurgeri de apă în subsol, vă puteți aștepta ca mucegaiul să crească chiar dacă uscați lucrurile rapid. Nu vă faceți griji pentru banii economisiți. Controlați umiditatea din casă utilizând aparatul de aer condiționat sau dezumidificatorul vara sau în zilele umede.

După cum au subliniat specialiștii, este mult mai puțin costisitor să ții mucegaiul sub supraveghere decât să faci vreo lucrare de remediere. Costurile de remediere pot ajunge până la câteva sute de lei Depinde doar de cât de intruzivă devenit porțiunea cu mucegai.

SFAT PENTRU CUMPĂRĂTORI: Avocații imobiliari recomandă ca una din condițiile pe care o utilizați în contractul dumneavoastră să declare că „vânzarea depinde de rezultate satisfăcătoare ale testelor.” Dacă nu includeți acest tip de limbaj, ați putea considera că aveți dreptul de a face testele, dar nu dreptul de a vă retrage din negocieri dacă locuința nu reușește să treacă testele. Pentru mai multe detalii despre limbajul legal care ar fi adecvat în zona dumneavoastră, consultați un avocat specializat in drept imobiliar.

Știrile despre Stucco și mucegaiul sintetic

      De la sfârșitul anilor 1990, una dintre cele mai mari surse de probleme de mucegai a fost casele fabricate cu stucco sintetic. Există multe denumiri comerciale diferite pentru stuc sintetic.

     Problema pare să fie faptul că stucul sintetic este un polimer, care este ca plasticul. Când înveliți exteriorul casei în stuc sintetic, este dificil să circule aerul. Dacă apa se infiltrează în casă între stucul sintetic și cadrul de lemn sau placajul care ține casa în picioare, mucegaiul poate crește din cauza lipsei de circulație a aerului. Cu alte cuvinte, lemnul se udă, umiditatea este prinsă de polimer și apoi lemnul nu se poate usca, determinând creșterea mucegaiului.

                 Răspunzând problemelor, producătorii au dezvoltat un al doilea tip de stuc sintetic, cu un sistem de drenaj diferit. Nu este clar dacă acest al doilea tip de stuc sintetic a fost capabil să prevină pătrunderea umidității.

How to Prevent Stucco Mold Growth - Ai Restoration

Dacă veți cumpăra o casă existentă sau o casă de nouă care conține stuc sintetic, poate doriți să aflați ce tip de stuc sintetic a fost aplicat, cine l-a aplicat și unde se află litigiile actuale cu compania care l-a fabricat. În timp ce există case făcute cu stuc sintetic care nu au nicio problemă de infiltrare a apei, multe o au. Un studiu sugerează că majoritatea caselor fabricate cu stuc sintetic au, sau vor avea, o problemă cu infiltrarea apei în timp.

Dacă cumpărați o locuință cu stuc sintetic, ar trebui să angajați un inspector de casă specializat pentru a verifica infiltrarea umidității acasă la fiecare șase luni. Dacă există găuri sau fisuri care au apărut în casă, va trebui să le rezolvați rapid pentru a evita să vă provocați daune permanente.

Mucegaiul și construcțiile noi: o problemă în creștere?

Una dintre marile întrebări: De ce acum mucegaiul devine o problemă? Un răspuns pare să fie că noile case construite sunt mult mai „etanșe” decât casele construite în urmă cu douăzeci sau treizeci de ani.

Ferestrele au dublă sau triplă pană (ceea ce le face mai eficiente din punct de vedere energetic), dulapurile care îmbină îmbinările de etanșare s-au îmbunătățit, izolațiile pentru case au devenit mai impermeabile la umiditate, materialele pentru acoperișuri sunt mai puternice etc. Viteza cu care se construiesc noi case poate provoca greșeli. Asigurarea că noua dumneavoastră casă este construită corect este unul dintre motivele pentru care ar trebui să aveți un inspector profesionist de cel puțin patru ori în timpul construcției. Odată ce casa a fost construită, este posibil să nu observați semnele problemelor viitoare, cum ar fi o ventilație de acoperiș care a fost instalată incorect.


Discutam pe Whatsapp
Aveti nevoie de Ajutor ?
Conversația inițiala de 15 minute este gratuita. Descrieți problema si aflați cum va pot ajuta
Cu stima,
Paul Dumbravanu
Aboneaza-te

Alerte de investitie

Nu rata nimic! Inscrie-te la newsletter-ul nostru si vei primi din timp cele mai relevante alerte