Atunci când doriți să vindeți proprietăți fără să apelați la un agent imobiliar, va trebui să învățați cum să gestionați piața și să creați listări adecvate. Inițial va trebui să luați în calcul să plasați anunțuri pe câteva site-uri de anunturi particulari. Site-urile de anunturi particulari afișează în mod specific proprietățile care sunt vândute de către proprietar. 

Când să listez?

 Momentul ales pentru plasarea locuinței pe piața imobiliară poate spori șansele unei vânzări rapide și reduce posibilitatea ca locuința să devină doar un alt anunț expirat. Pentru a avea un comportament de profesionist, va trebui mai întâi să vă îndreptați atenția asupra pieței și să surprindeți momentul potrivit. Dacă vânzarea nu este urgentă, cea mai bună abordare este să așteptați câteva luni sau chiar un an. Profesioniștii au două elemente diferite cărora le acordă atenție ce determină șansele unei vânzări de succes: climatul pieței și momentele sale de ascensiune.

Climatul pieței

 Climatul pieței este o frază folosită printre agenții imobiliari atunci când este vorba despre observarea mediului și a circumstanțelor înainte de listarea unei case. Starea pieței dictează raportul dintre cerere și ofertă și are un impact puternic asupra prețurilor. În acești termeni, se pot distinge trei tipuri de climat al pieței, toate arătând diferit din perspectiva cumpărătorului și a vânzătorului:

Fierbinte. O piață fierbinte reprezintă un mediu în care cerea depășește numărul de oferte. Practic există mai mulți cumpărători față de numărul caselor date spre vânzare. Dar cum putem spune dacă piața este fierbinte? Pentru acest aspect trebuie să evaluați listările din ultimele șase luni și să vedeți dacă numărul acestora s-a redus și dacă prețul a crescut. Dacă observați că numărul de anunțuri din zona proprietatii se reduce odată cu trecerea timpului, iar prețurile cresc progresiv înseamnă că piața devine fierbinte și că este momentul potrivit să vă listați casa. Puteți presupune că veți primi mai multe oferte, iar prețul va fi calculat în acord cu acest aspect. 

Neutru. O piață neutră prezintă un raport echilibrat între cerere și ofertă, fapt ce poate fi relevat de numărul de anunțuri ce pare constant și de prețurile ce nu fluctuează semnificativ pe o perioadă de șase luni. Dacă piața din zona dvs. este neutră, trebuie să rămâneți competitivi. Un preț mult prea mare pe o piață neutră îi va face pe cumpărători să nu ia în calcul proprietatea, în timp ce un preț prea mic îi va face să creadă că ceva este în neregulă cu aceasta. 

Rece. O piață rece este favorabilă cumpărătorilor, dar nefavorabilă pentru vânzători. Este marcată de un număr mult mai mare de oferte în comparație cu cererea, ceea ce înseamnă că va trebui să concurați cu alte persoane pentru a atrage atenția cumpărătorului. Dacă detectați o piață rece, observând că numărul de listări crește și apar din ce în ce mai multe anunțuri expirate, înseamnă că ar trebui să vă puneți casa la vânzare doar dacă sunteți nevoit. În aceste condiții va trebui să investiți mai mult efort pentru a vă aduce casa în cea mai bună condiție, să creați un preț competitiv și să fiți dispus să negociați.

 Odată ce determinați care este climatul pieței, ar trebui să decideți dacă doriți să o listați imediat, sau să așteptați momentul de apogeu al acesteia.

Apogeul

 Apogeul este reprezentat de lunile în care există o șansă mai mare să încheiați o vânzare de succes. În general primăvara, în lunile precum iunie și mai se vând cele mai multe case. Probabil că vremea frumoasă și copacii înfloriți creează o atmosferă plăcută în favoarea celor care vând proprietăți. Primăvara aduce cu sine o lumină ce pune în valoare modul în care sunt percepute spațiile interioare și exterioare, iar vegetația scoate în evidență tot decorul. În general, dacă nu aveți nevoie să vindeți imediat proprietatea, ar trebui să așteptați un moment oportun în care să o puneți pe piață.

Discutam pe Whatsapp
Aveti nevoie de Ajutor ?
Conversația inițiala de 15 minute este gratuita. Descrieți problema si aflați cum va pot ajuta
Cu stima,
Paul Dumbravanu
Aboneaza-te

Alerte de investitie

Nu rata nimic! Inscrie-te la newsletter-ul nostru si vei primi din timp cele mai relevante alerte